Кладова вітамінів та мікроелементів
Обліпиха – одна з найкорисніших рослин на планеті. Її плоди багаті на вітаміни – А, С, Н, РР, Е, В1, В2, В3, В6, В9; цукрами, білковими та дубильними речовинами, пектинами, органічними кислотами, фітонцидами. Ягоди також містять мікро- та макроелементи: залізо, кальцій, магній, натрій, калій, фосфор.

Зміцнення імунітету
Плоди обліпихи – це природний полівітамінний концентрат, який допоможе зміцнити імунітет та захистить від застуди. Бета-ситостерин, що міститься в плодах обліпихи, має антисклеротичну дію, тому обліпиха корисна у профілактиці та лікуванні атеросклерозу та вікових змін у літніх людей.

Вирішення проблем з потенцією
Крім того, обліпиха містить велику кількість вітаміну B, тому вона широко використовується для підвищення потенції. Ці плоди корисні не лише людям віком за 40 років, а й тим молодим чоловікам, у яких виникли складнощі у зв'язку з потенцією. Сік, свіжі ягоди, олія у салатах допоможуть вирішити цю проблему.

Фото: pixabay.com
Фото: pixabay.com

Проблеми зі шлунком не встоять

  • Обліпиха сприятливо впливає на перистальтику кишківника і має бактерицидні властивості. Ягоди та сік обліпихи використовують у комплексному лікуванні хворих на токсичний гепатит.
  • При зниженій кислотності шлункового соку, атонічних запорах рекомендуються свіжі плоди і сік обліпихи. Відвар насіння обліпихи – чудовий проносний засіб. Відвар ягід обліпихи застосовують при лікуванні виразки шлунка та дванадцятипалої кишки.
  • При лікуванні розладів шлунково-кишкового тракту, при проносах застосовують відвар із листя та гілок обліпихи. Заливають 1 столову ложку подрібненої сировини 1 склянкою холодної води, доводять до кипіння, кип'ятять 5 хвилин на слабкому вогні, настоюють 30 хвилин і проціджують. Випивають за прийом, за необхідності лікування повторюють.

Фарингіти, гайморити, ларингіти
Застосовують її при лікуванні гайморитів, фарингітів, ларингітів. При гострому і хронічному ларингіті або фарингіті потрібно змащувати слизову оболонку ватним тампоном, змоченим маслом обліпихи, або робити масляні інгаляції щодня по 15 хвилин. Курс лікування складається із 10 процедур. Для профілактики захворювань верхніх дихальних шляхів рекомендуються інгаляції з маслом обліпихи.