Вважається, що сушити можна практично усі їстівні гриби, однак результат буде дещо відрізнятися – деякі види після такої обробки зберігають гіркоту.

Найбільше для сушіння підходять білі гриби, підосичники, підберезники, маслюки, козляка, опеньки, рижики, печериці. Можна сушити і лисички, однак у цьому випадку не виключена поява гірчинки.

Сироїжки, грузді, вовнянки краще засолити або замаринувати, оскільки в сушеному вигляді вони можуть бути гіркими.

Як правильно сушити гриби, щоб зберегти природний смак та аромат

Для сушіння варто вибирати тільки молоді, пружні гриби без пошкоджень.

Перед приготуванням гриби потрібно очистити від бруду, але мити їх не рекомендується, оскільки вони швидко вбирають вологу. Тому краще просто витерти їх трохи вологою ганчірочкою.

Невеликі гриби можна сушити цілком, великі – розрізати на четвертинки або пластинки. Важливо простежити за тим, щоб всі шматочки були приблизно одного розміру і товщини.

Методи сушіння грибів:

  • Для літнього врожаю підходить сушка на сонці, коли підготовлені гриби нанизують на нитки або розкладають на сітках і залишають на вулиці. У похмурі осінні дні такий спосіб застосувати не вдасться, тому у вересні-жовтні гриби краще сушити в будинку.
  • У духовці легше підтримувати постійну температуру, тому в неї більше шансів правильно висушити гриби. Однак і тут доведеться подбати про те, щоб жар не піднімався вище 65-75 градусів, інакше продукт підгорить. Зазвичай для хорошої вентиляції дверцята духовки залишають відчиненими.
  • Гриби в духовій шафі сушать на решітках, застелених папером для випічки, протягом 5-6 годин. При цьому в перші 1,5-2 години температуру краще виставити близько 60 градусів, потім на пару годин підвищити до 70 градусів, а потім знову зменшити.
  • Спеціальні електросушарки позбавлять від необхідності постійно стежити за температурою, однак і тут важливо правильно вибрати режим, щоб не спалити продукт.

Фото: pixabay.com
Фото: pixabay.com

Добре просушені гриби стають легкими, при натисканні злегка гнуться і пружинять, а потім ламаються. Пересушені і підгорілі гриби повністю втрачають всі корисні властивості та аромат, їх доведеться викинути.

Де найкраще зберігати гриби

Сушені гриби легко вбирають вологу й сторонні запахи. Тому зберігати їх краще в закритих ємностях – скляних банках або контейнерах з щільною кришкою. Деякі господині використовують для цієї мети тканинні або паперові мішечки, однак такий варіант можливий лише в тому випадку, якщо місце для зберігання сухе і добре провітрюється.

Термін зберігання правильно висушених грибів становить один-два роки. При цьому потрібно періодично перевіряти, чи не завелися в запасах жучки і не з'явилася на грибах цвіль.


До речі: сушені гриби незамінні для супів, оскільки їх аромат стає тільки сильніше. Підійде будь-який рецепт. Варто зазначити, що для приготування страви сухої суміші знадобиться в два рази менше, ніж свіжих грибів.


Гаряче блюдо з ніжним смаком вийде з сушених білих грибів у сполученні зі сметаною. Для його приготування знадобиться:

  • 200 г сушених білих грибів;
  • 400 г сметани;
  • 80 г вершкового масла;
  • 2 середні ріпчасті цибулини.

Спосіб приготування:

  1. Гриби залити двома склянками води і залишити на 6 годин, потім відварити в цій же воді, відвар відцідити.
  2. Цибулю дрібно нашаткувати і підрум'янити на половині вершкового масла. У грибний відвар додати масло і сметану.
  3. Гриби і цибулю покласти в сотейник, залити сметанною сумішшю і прогріти в духовці, не доводячи до кипіння. При подачі посипати зеленню.

З сушених грибів можна зробити ароматну приправу, якщо їх перемолоти до стану борошна, а потім змішати з сіллю і спеціями на вибір.