У який би магазин іграшок зараз не зайшов, скрізь висітимуть пухнасті монстрики – синій Хагі Вагі та рожева Кісі Місі. З першого погляду, звичайні пухнастики. Їх зручно вішати на шию завдяки лапкам з липучкою, затикати за пояс, загалом скрізь носити з собою. Що діти і роблять. Але якщо придивитися уважніше, то можна побачити, що у «милих» монстрів у роті безліч гострих, як голки, зубів. А якщо ще дізнатися про «біографію» цих персонажів, то взагалі міцно замислишся, а чи потрібно купувати цих монстрів-пушистиків своїй дитині. 

Хто такі Хагі Вагі та Кісі Місі

Це головні герої дитячої гри на виживання Poppy Playtime. Ім'я Хагі Вагі походить від англійського слова to hug, що означає обіймати. На жаль, обіймає Хагі Ваги до смерті, а потім завдяки своїм гострим довгим зубам з'їдає свою жертву.

Ім'я подружки синього лиходія Кісі Місі походить від слова kiss, відповідно, вона заціловує до смерті. Так що завдання гравця Poppy Playtime вижити і не потрапити в лапи мстивих монстрів та їхніх друзів на покинутій фабриці іграшок. рім Хагі Вагі та Кісі Місі, є кілька злих пухнастиків. Гріс Віс - сірого кольору, Сілі Білі зеленого, Ванк Банк помаранчевого, Скарі Ларі червоного. А ще є монстр Мама Довгі Ноги, так що  вижити у цій хорор-грі непросто.

Як можуть вплинути на дитину такі ігри

Діти всіх часів мали потяг до страшилок. Згадайте, як хлопчики та дівчатка 80-90-х розповідали один одному страшні історії про чорну руку, труну на коліщатках та викликали пікову даму. Таким чином, через гру дитяча психіка справляється зі своїми страхами. Оживлення монстрів за допомогою гри допомагає дітям обробляти «монстрів» у своєму повсякденному житті, будь то, що ховається під ліжком у їхній уяві, або усвідомлення власної смертності, що зростає. Тому не варто так оберігати їх від усього страшного. Але важливо спостерігати за тим, як дитина реагує на це і як змінюється її поведінка.

Психолог Ольга Перекопайко звертає увагу на те, що Poppy Playtime, в якій на дітях полюють Хагі Вагі та Кісі Місі, не перша та не остання комп'ютерна гра на виживання. Крім неї, є ще безліч інших страшилок, у яких дуже багато агресії та «крові».

«Під час комп'ютерної гри діти відчувають різні емоції, і та агресія, що накопичилася, вона виливається. Плюс розвивається концентрація уваги, плюс найчастіше це командні ігри. Тож не можна сказати, що всі ігри на виживання – це суцільне зло», - каже психолог. Але в Poppy Playtime багато яскравих барв – усі головні лиходії ультраяскравих кольорів. У поєднанні з великою кількістю сцен насильства це збуджує нервову систему дитини, і вона потім погано засинає, що може негативно позначитися на її загальному стані, вважає Ольга Перекопайко.

Також експерт радить звертати увагу на те, як змінилася поведінка дитини після гри.

«Батьки  знають свою дитину. І ось якщо вони почали помічати невластиві для неї прояви, коли дитина починає, наприклад, якось надто агресивно реагувати, треба на це звернути увагу», – пояснює Ольга Перекопайко.

Якщо ж дитина починає копіювати героя серіалу чи гри, наприклад, як Хагі Вагі всіх обіймає і намагається задушити або вкусити, то важливо розібратися, чому саме цей герой йому імпонує, радить експерт. Важливо саме поговорити, дізнатися

причину тому, що часто батьки самі додумують. Наприклад, не завжди те, що дитина наслідує агресивного персонажа, говорить про те, що вона сама агресивна.

Хагі Вагі та Кісі Місі зараз найпопулярніші дитячі іграшки
Хагі Вагі та Кісі Місі зараз найпопулярніші дитячі іграшки

"Може, у вашої дитини щось сталося і вона хоче мати такі якості, щоб себе, наприклад, захистити", - пояснює експерт. Тож, за її словами, серіал чи комп'ютерна гра може стати гарною діагностичною штукою. 

Чи варто забороняти Хагі Вагі та Кісі Місі

На думку Ольги Перекопайко, це безглуздо.

«У нас що півтора року щось з'являється. То "Синій кит", то "Сова", то "Гра в кальмара", а тепер ось Poppy Playtime. Від усього не вбережеш. Неможливо повністю захистити дитину від усіх проявів цього світу. Тому важливо навчати сина чи доньку критичному мисленню», - вважає експерт.

Наприклад, варто розповісти дитині, що подібні ігри розробляють психологи, які розуміють, на які точки варто натиснути, щоби «зачепити» дітей.

«Важливо пояснити, що на цьому заробляють великі гроші. І от коли дітям розповідаєш, що ними маніпулюють, що за їхній рахунок люди збагачуються, вони зовсім по-іншому починають багато дивитися», - каже Ольга Перекопайко.

Доктор Комаровский рассказал, что следует знать о развивающих игрушках

Сенсорные игрушки для малыша: зачем нужны и как выбирать