Зовсім скоро в українських дітей настануть зимові канікули. У деяких містах, наприклад, у Києві вони триватимуть цілий місяць. Як цікаво та з користю провести цей час? Відповідь читайте у нашій статті.

1. Придумайте цікавинки для прогулянок

В Україні триває війна. Тому, на жаль, не буде новорічних святкових майданчиків. А з приходом вечора міста часто залишаються без освітлення. Але це не привід цілими днями сидіти вдома. В гарну погоду, коли на вулиці є природнє світло, потрібно обов'язково гуляти.  Щоб отримати справді потужний заряд позитивних емоцій і гарний настрій, прихопіть із собою мильні бульбашки! Запропонуйте дитині їх надути та поспостерігати, як вони поступово замерзатимуть та цікаво лопатимуться. Цей процес здивує всіх! Адже заморожені мильні бульбашки мають форму розірваної сфери, що нагадує кокон великої комахи, із якого щойно вилупилася лялечка. 

Заморожена мильна бульбашка схожа на магічний кристал
Заморожена мильна бульбашка схожа на магічний кристал

2. Влаштовуйте спортивні розваги

Спорт піднімає настрій, заряджає енергією, прояснює розум та допомагає протистояти стресу. А ще це чудова можливість відволікти дитину від гаджету! І ідей для фізичних розваг – безліч! Можна кататися на сноуборді, лижах чи ковзанах, ліпити снігову бабу чи грати у сніжки. А чому б не започаткувати чудову традицію сімейної ранкової пробіжки? Аби створити новорічний настрій надягніть ковпак Санти або шарф із оленями та виберіть маршрут, який пролягатиме через святково прикрашений сквер. А якщо немає можливості реалізувати фізичну активність на вулиці – займіться йогою чи влаштуйте сімейний конкурс на кращий танок! 

3. Відвідуйте культурні заходи

Не зважаючи на війну, культурне життя в Україні вирує. Сходіть разом з дитиною в кінотеатр та подивіться новинки: "Аватар", "Кіт у чоботях 2" або пригодницьку анімацію "Незвичайний світ". Чи відвідайте захопливу новорічну виставу, незвичайний спектакль, квест або цікавий майстер-клас. Ці заходи дозволять дослідити дивовижний новий світ науки або мистецтва, та повністю поринути у незвичайну атмосферу. 

4. Займайтеся творчістю

Зимові канікули – ідеальний час для розкриття творчих здібностей, фантазії та креативності дитини. А ще творчі заняття позитивно впливають на стан організму: допомагають впоратися зі стресом, покращити якість сну, знизити рівень тривожності та позбутися депресії. Залежно від захоплень вашої дитини, можна організувати родинний гурток малювання, письменства чи вишивання та залучити до цієї діяльності усіх рідних. А якщо підготувати старі речі, новорічні атрибути та виробні матеріали можна виготовити маленькі подарунки для друзів чи створити кумедні костюми для домашніх улюбленців. 

У гарну погоду обов'язково вибирайтеся на прогулянку
У гарну погоду обов'язково вибирайтеся на прогулянку
freepik.com

5. Експериментуйте та досліджуйте

Дослідницька діяльність допоможе школяру дізнатися багато нового та цікавого. А експериментувати можна з чим завгодно! Наприклад, за допомогою синельного (пухнастого) дроту та звичайної солі можна зробити чудову ялинкову прикрасу – ялинку у снігових крісталах. Для цього намалюйте на аркуші контур ялинки, зігніть по ньому дріт та прив'яжіть до вершини паличку з-під морозива.

Для приготування розчину знадобиться півлітрова банка гарячої води та приблизно 16 столових ложок солі грубого помолу (сіль варто засипати поступово, ретельно перемішуючи до повного розчинення). Опустіть у розчин ялинку так, щоби вона висіла на паличці, і залиште до повного охолодження. Уже протягом перших хвилин на ворсинках утворяться сольові кристали. Коли вода охолоне, ялинку можна вийняти і підвісити, щоби стікала вода. Від цього простого експерименту ваша дитина буде у захваті! 

6. Сплануйте свій наступний рік за допомогою лепбуку

Усі ми любимо складати плани, але дуже часто вони так і залишаються лише в голові. Аби навчити дитину плануванню, в якийсь затишний вечір зберіться разом усією родиною, аби скласти перелік мрій та побажань на наступний рік. А щоб план був яскравим та цікавим, можна виготовити лепбук! Цей чудовий візуальний органайзер у вигляді книжки дозволить ефективно систематизувати інформацію. Як його виготовити? Дуже просто! Підготуйте звичайне канцелярське приладдя:

  • ватман,
  • картон,
  • різнокольоровий папір,
  • ручки,
  • олівці,
  • фломастери,
  • фарби,
  • ножиці та клей.  
  •  
  • Приклейте на ватман паперові кишені, конверти, двері, віконця та інші деталі, які символізують кожний пункт плану. Домовтеся, що впродовж року в кожну з паперових кишеньок лепбуку ви кластимете будь-які докази реалізації запланованого. Цей спільний план неабияк мотивуватиме дитину досягати поставлених цілей! 

7. Додайте ефект несподіваності

Звісно, напередодні зимових канікул можна скласти план проведення канікул. А чому б не додати ефекту несподіваності? Для цього вранці кожен із членів родини має написати на папірці одне заняття (наприклад «Складаємо пазли», «Поїдемо до ліса», «Покатаємося на ковзанах» тощо). Усі паперці потрібно покласти до капелюха, а потім запропонувати школяру витягнути один із них – ось це і буде планом на день! Отримуйте якомога більше позитивних емоцій, відпочивайте та насолоджуйтеся чарівними зимовими святами!

Вам буде також цікаво прочитати:

Книга под елочку: что почитать детям о зиме, Новом годе и Рождестве

Какую прическу сделать на Новый год 2023: ТОП-5 идей