Читайте также: Вера Брежнева под новым сценическим именем выпустила украиноязычную песню

Війна Росії з Україною продовжує змінювати політичний ландшафт та відлунювати в різних куточках світу з чітким меседжем підтримки українського народу в його боротьбі з агресором. Ця війна по-новому поставила питання Придністров’я, окупованого псевдомиротворчими російськими військами: ще влітку українська влада висловила свою готовність надати допомогу у прагненні Молдови звільнитись від окупації. Народ Молдови з Україною — саме цей жест проглядає у новому трекові Вані Люленова, який народився в Молдові, але переїхав в Україну й збудував тут кар’єру спочатку гумориста, а потім — артиста-виконавця власних пісень. 

Люленов переспівав на новий лад, з додаванням власних куплетів та аранжування, добре відому, навіть культову пісню «Меланколіє» — потужний хіт 1980-х, одну з ключових композицій молдовського репертуару Софії Ротару. Новий час потребує нових пісень, тому осучаснена Ванею «Меланколіє» поміж рядків піднімає таке важливе сьогодні питання самоідентифікації. Прагнення іншого народу з колишньої радянської республіки до відновлення національної культури, яка довгий час зазнавала утисків з боку Росії, що насильно поширювала свої цінності. 

Ваня Люленов: «Цією піснею я хотів змотивувати слухачів знати і поважати свою національну культуру. Не вестись на пропаганду. Нарешті розірвати кайдани «совка» та радянського минулого, естетики СРСР, що раніше домінувала у творчісті. Окрім цього, без заглиблення у соціально-політичний контекст, моя «Меланколіє» — спроба трохи підняти настрій всім, хто її почує. Розважити, подарувати наснагу продовжувати далі, не зважаючи на темряву, що оточує нас зараз. Адже найтемніша ніч завжди перед світанком».


Вам буде цікаво прочитати на Ivona: