І саме Фільм 2021 року «Дивовижно» зможе взяти на себе цю функцію. 

Ця історія розгортається в пік Французької революції і розповідає про талановитого кухаря П'єра Монсерона. За своє бажання експериментувати зі стравами він поплатився місцем роботи та звичним життям.


Для сучасної людини це може здатись дивним, проте страшною інновацією для французького столу став рецепт з картоплею та трюфелем.


У 18 столітті ці продукти знать вважала їжею для худоби. Натомість зараз трюфель є одним з найдорожчих товарів світу, а картопля незамінним компонентом у приготуванні їжі в усьому світі. Улюбленою стравою французів, яка відзначилась у самому фільмі можна сміливо назвати – мільфей з картоплею та беконом.

Це історія про відкриття першого ресторану в світі, принаймні у тому вигляді який ми знаємо зараз. Окремі столики для кількох персон, меню з переліком страв на вибір і плата за окремі порції - все це було щонайменше дивним для людей того часу. Навіть можна сказати непристойним. А що вже казати про ученицею відомого Монсерона, жінку Ізабель. 

У 18 столітті професія повара була лише чоловічою справою, і вважалось що представниці слабкої статі з цією посадою не впораються.

Кадр з х/ф "Дивовижно"
Кадр з х/ф "Дивовижно"

Проте герої фільму "Дивовижно" доводять, що це зовсім не так. Попри складні соціальні часи та нерозуміння зі сторони суспільства П'єр та Ізабель все ж відкривають першу "столову кімнату", самі складають меню на свою вподобання та доводять, що жінка також може стати гідним кухарем. Ця картина зламує багато стереотипів  та доводить, що зміни завжди супроводжуватимуться негативом та відмовами. Та це не означає, що від них варто відмовитись. Їх потрібно відстоювати, і тоді результат гарантований. Кінострічка є чудовим прикладом цієї думки, то ж вона варта вашої уваги.

Мільфей з картоплею та беконом

Фото: pixabay.com
Фото: pixabay.com

Інгредієнти:

  • картопля – 6 шт.
  • сир твердий – 200 гр
  • вершкове масло – 100 гр
  • соєвий соус – 30 мл
  • цибуля ріпчаста – 1 шт.
  • бекон – 250 гр
  • мускатний горіх мелений – 1 щіпка

Приготування:

  1. Картоплю почистити і нарізати тонкими слайсами. Ріпчасту цибулю почистити і нарізати півкільцями.
  2. Сир натерти на великій тертці. У бекону (в нарізці) зрізати шкірку. На дно форми для мільфея покласти шматочки вершкового масла.
  3. Поверх масла застелити беконом внахлест, залишаючи краї, що звисають. За допомогою пензлика рясно змастити соєвим соусом.
  4. На бекон викласти картоплю і присипати мускатним горіхом. Покласти кілька шматочків вершкового масла. Солити не потрібно.
  5. Потім присипати сиром і викласти кільця цибулі. Накрити тонким шаром бекону. Змастити соєвим соусом.
  6. Шари повторювати: картопля, мускатний горіх, масло, сир і так до верху. Останній шар - картопля.
  7. Верхній шар картоплі закрити повністю беконом. І змастити соєвим соусом. Форму щільно обгорнути фольгою, щоб не проходило повітря і не випаровувалася рідина у процесі приготування.
  8. Відправити мільфей у розігріту на 180 ° С духовку. Запікати 1 годину 15 хвилин (у тому випадку, якщо картопля попередньо відварити, якщо ні, то приблизно близько 2-х годин).
  9. Витягти з духовки, звільнити від фольги і трохи остудити. Картопляний мільфей перевернути на блюдо, при необхідності допекти в духовці ще 15 хвилин. Смачного!

Автор: Діана Драбинко