«Дипломатія – це не чоловічий світ, як вважалося раніше, а МЗС України нині – це реальні обличчя і людські історії, а також місце, де жінки можуть реалізувати себе», – заступниця міністра закордонних справ України Еміне Джапарова.

Реалізація гендерної політики є важливим елементом дипломатичної служби сьогодні. 

Ще не так давно Міністерство закордонних справ була організацією з виключно чоловічими рисами. В Україні за перші десять років Незалежності була послом призначена лише одна жінка, хоча гідних, конкурентоздатних професіоналів серед жінок було й на той час достатньо. І цією першою жінкою, яку було призначено послом після відновлення Незалежності України, стала Ніна Ковальська — кар‘єрний дипломат, з 1970 по 1996 рік працювала у центральному апараті Міністерства закордонних справ України. Пройшла шлях від аташе відділу преси до посла у Швейцарії, за сумісництвом — у Ліхтенштайні та Ватикані.

Помітні зміни розпочалися після Помаранчевої революції, але більш рішучі — після Революції Гідності. МЗС став першою державною структурою, яка у 2019 році провела гендерний аудит. З півтори тисячі працівників у МЗС третина — жінки. Міністерство закордонних справ першим серед органів державної влади України приєдналися до міжнародного руху за гендерну рівність HeForShe.

Водночас і нині у керівному складі лишаються здебільшого чоловіки.


Мар'яна Беца — перша жінка-речник МЗС України з 15 липня 2015 року. Закінчила Інститут міжнародних відносин КНУ ім. Тараса Шевченка, проходила практику в договірно-правовому департаменті МЗС. Стажувалася у Лондонській дипломатичній академії, в Інституті міжнародних відносин «Клінгендаль» (м. Гаага, Нідерланди) та в МЗС Республіки Індонезія. З 2001 року на дипломатичній службі в МЗС України. У 2001-2005 та 200-2012 рр. працювала на дипломатичних посадах в Договірно-правовому департаменті МЗС України. Була членом юридичної команди у справі про делімітацію континентального шельфу і виключних економічних зон України та Румунії в Чорному морі, яку розглядали в Міжнародному суді ООН. Працювала в посольстві України в Королівстві Нідерланди. У 2012-2015 рр. працювала радником постійного представництва України при міжнародних організаціях у Відні, захищала інтереси України в ОБСЄ. З 13 вересня 2018 року — Надзвичайний та Повноважний Посол України в Естонії.


Мар'яна Беца - Надзвичайний та Повноважний Посол України в Естонії. / прес-служба

Як ви прийшли у професію?

Мар’яна Беца: Своє покликання я зрозуміла не одразу. Навчаючись в школі, хотіла стати перекладачем, потім журналістом і навіть актрисою ...

Моє знайомство з дипломатичною службою відбулося, коли я навчалася на п’ятому курсі Інституту міжнародних відносин і стажувалася в Договірно-правовому департаменті МЗС. Тоді я вперше потрапила в цю будівлю на Михайлівській площі, поспілкувалась з дипломатами. Кожен із них розповідав мені неймовірні історії про свої закордонні ротації й життя в інших країнах. Тоді з’явилася мета стати дипломатом. Для мене дипломат  — це людина неймовірної ерудиції, зі знанням мов, історії, мистецтва. За 20 років роботи в МЗС я мала кілька ротацій: працювала в посольстві України в Нідерландах (опікувалась судовими процесами), в постійному представництві України при міжнародних організаціях у Відні (питання ОБСЄ) і ось вже три роки Посол України в Естонії. Прагнення бути корисною для моєї країни, зміцнення авторитету України у світі стали для мене основоположними рушіями при виборі майбутньої професії.

Які основні переваги цієї професії над іншими у вашому особистому виборі?

Мар’яна Беца: Переваг багато, але до основних можна віднести можливість зробити внесок в історію країни, представляти та захищати інтереси України.  На цій службі ти мислиш зовсім іншими категоріями і масштабами, ніж рівень зарплатні, наприклад, бо віриш, що робиш для країни щось важливе. Я пишаюся тим, що представляю Україну за кордоном.

Робота за кордоном дає також можливість зануритись у нову культуру та спілкуватись з цікавими людьми. Це дуже надихає!

Основні виклики роботи жінки-дипломата.

Мар’яна Беца: На початку мого кар’єрного зростання я часто відчувала себе вразливою, як порівняти з чоловіками. В той час МЗС було організацією з чоловічим обличчям. На керівних посадах майже не було жінок. Багато керівників обирали чоловіків на посади за кордон. Якщо жінка виїжджала за кордон і вагітніла, було виключено, що вона зможе поєднувати це з дипломатичною роботою. На щастя, за останні 7 років ситуація змінилась. Зараз для жінок відкривається все більше можливостей.

Постійні ротації та подорожі надзвичайно важливі в роботі дипломата. Але, звісно, це відбивається на особистому житті — ти віддаєшся роботі повністю й до певного часу взагалі не думаєш ні про родину, ні про дітей. І тут найбільше страждають саме жінки-дипломати. Вибудувати правильний баланс між кар’єрою та родиною буває не просто.

Наприклад, коли ми їдемо в тривале відрядження, то дуже складно вирішити, як бути з власним чоловіком дружиною — чи зможуть вони працевлаштуватися за кордоном. Не так багато країн, з якими маємо угоду про працевлаштування членів родин дипломатів, і це проблема, тому що кожен член родини хоче реалізовуватися.

Як поєднати особисте життя й роботу, кар’єру? Що допомагає тримати баланс?

Мар’яна Беца: Тримати баланс допомагає розуміння і допомога з боку родини. Саме їх підтримка, особливо у складні напружені періоди, які в нашій роботі трапляються досить часто, допомагає залишатися дієздатною, спрямованою на розв'язання проблем, а часом і зберігають від стресів.

Мар'яна Беца перша жінка-речник МЗС України / прес-служба

Який епізод зі свого дипломатичного життя згадуєте як найщемливіший?

Мар’яна Беца: Найщемливіше — це занадто особисто, а от найбільш хвилюючим стало перше призначення мене на посаду Надзвичайного і Повноважного Посла. Саме розуміння, що ти представляєш свою країну і захищаєш її інтереси є найбільш відповідальним. Я дуже вдячна за цю довіру.

Також надзвичайно бентежливим був період у 2014 році, коли я працювала радником у нашому постійному представництві у Відні та захищала інтереси України в ОБСЄ. Період початку російської збройної агресії… Важкий і складний час. Серйозне випробування для української дипломатії. В той період ми узгоджували мандат Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ в Україні й в умовах тотальної агресії з боку РФ було надзвичайно складно консенсусом (а це 57 країн-учасниць ОБСЄ) схвалити мандат місії, яка сприятиме зменшенню напруження, становленню миру, стабільності та безпеки; збиратиме інформацію та звітуватиме про ситуацію з безпекою. В умовах шаленого супротиву з боку РФ направлення місії спостерігачів ОБСЄ було справжньою перемогою України.

Яке ваше кредо?

Мар’яна Беца: Моє кредо — будь завжди чесною. Це не просто. Але у цьому якраз і сила людини.

Журналіст: Мирослава Макаревич


Вам будет интересно прочитать на Ivona: